Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Ο Κύριος της Άμαξας

Είδος: Ταινία
Γλώσσα: Αγγλικά
Υπότιτλοι: Ελληνικά
Χρονολογία: 1997 , Switzerland
Σκηνοθεσία: Cyril Lanier
Διάρκεια: 42'


Πρόκειται για αναδημοσίευση (ταινία, μετάφραση, ένα αγγλικό κείμενο) η οποία γίνεται για τους παρακάτω λόγους: Καθώς ενηλικιώνομαι ιντερνετικά μαθαίνοντας να χειρίζομαι την νέα τεχνολογία, κατάφερα να προσθέσω  Ελληνικούς υπότιτλους σ' αυτήν την πολύ σπουδαία κατά την άποψη μου παραβολή. Πρόκειται για μια παραβολή που είχα πρωτοδιαβάσει στα βιβλία του Γκουρτζίεφ και που στην συνέχεια βρήκα κάπως τροποποιημένη στους διαλόγους του Πλάτωνα και συγκεκριμένα στον Φαίδρο. Αργότερα μελετώντας κάποια από τα ιερά κείμενα των Ινδών (Βέδας) - και τα αρχαιότερα που έχουν επιζήσει της εποχής μας - βρήκα την αυθεντική πηγή στις Ουπανισάδες (Katha Upanishad). Είχα μαγευτεί από την ιστορία και δεν διστάζω να παραδεχτώ ότι είχε τεράστια επίδραση επάνω μου.

Η ταινία είναι μια άριστη μεταφορά της παραβολής στην οθόνη την οποία αναλύει δείχνοντας μας τον δρόμο της εσωτερικής αναζήτησης. Μια ασυνήθιστη όμορφη και με βαθιά επίδραση ταινία. Φανταστείτε μία άμαξα του 19ου αιώνα από την οποία ένα τσούρμο ξένων βγαίνει έξω. Έτσι ξεκινά μια σειρά μυστικιστικών περιπετειών στις οποίες ο οδηγός πρέπει να αγωνιστεί για να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά του εμπόδια, ενώ ψάχνει για έναν αληθινό Κύριο. Το μαγευτικό αυτό φιλμ αρέσει τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους.

Μην αφεθείτε να σας εξαπατήσει η φαινομενική απλότητα και γοητεία της ιστορίας. Ο θεατής, όπως και αμαξάς της ταινίας, ίσως κληθεί να θέσει μια σοβαρή ερώτηση: "Είμαι ο Κύριος του εαυτού μου;" (- Andrei Serban, Opera & Theatre Director.)
Και κάτι τελευταίο: Την ταινία δεν μπόρεσα να την βρω πουθενά αλλού στο ίντερνετ παρά μόνο για αγορά σε βιντεοκασέτα.  Θα ήθελα να παρακαλέσω όποιον την βρει ενδιαφέρουσα, να προωθήσει τους συνδέσμους σε γνωστούς και φίλους του. Δεν ζητάω αυτή τη χάρη για λόγους διαφήμισης και αυτοπροβολής,  ούτε για να ανταμειφθεί η δουλειά που έκανα, την ζητώ γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι είναι μια ταινία που πραγματικά μπορεί να αλλάξει την ζωή μας!

http://video.yandex.ru/users/ollandosiptamenos/view/1









12 σχόλια:

  1. Σ'ευχαριστώ εκ των προτέρων κι εξ'αρχής, για την κίνησή σου να μας μεταδόσεις κάτι τέτοιο βάζοντας τον κόπο σου σε αυτό. Τώρα μένει να απολαύσω αυτόν τον μυστήριο κύριο της άμαξας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ' ευχαριστώ Μαριάννα και καλή προβολή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενα πολυ γλυκο και τρυφερο ταξιδι στα ενδοτερα της ψυχης μας, το φιλμακι αυτο..
    Οσαν τον οδηγο τον πνευματικο !! πολυ καλο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πραγματικά Violet!
    Χαίρομαι που σου άρεσε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θέλω να σε ευχαριστήσω κι από εδώ που μου έκανες γνωστή αυτή την ταινία. Ανήκει στα μαθήματα Ζωής.

    Έχεις γενικά καταπληκτικό υλικό, αν και μέχρι στιγμής δεν έχω καταφέρει να το δω όλο..

    keep posting!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα Ειρήνη,
    χαίρομαι που σου άρεσε. Είναι πραγματικά μάθημα Ζωής. Όπως είπε και μια φίλη: "ο πνευματικός δρόμος σε λιγότερο από μία ώρα..." ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εξαιρετικη δουλεια Ολλανδε!
    μπράβο σου απο καρδιας!

    όσο για την ταινία θα την δω

    καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να είσαι καλά Ναύτη και καλωσήρθες στο φτωχικό μου...

    Καλή προβολή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ειδα την ταινία και εχω μείνει αναυδη!!! Πως που τη βρήκες; Εκπληκτική απο κάθε άποψη. Κρίμα που δεν μπορώ να την προωθήσω να τη δουν και κάποιοι άλλοι που θα τους αρεσε πολυ. Πάντως μπράβο κι ευχαριστώ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τελικά βρήκα πως μπορώ να την προωθήσω και σκεφτομαι να την βάλω στο ιστολόγιό μου, να φυσικά εχω το ελεύθερο απο σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έφη δεν χρειάζεται να ρωτάς.
    Να είσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εγγραφή μέσω email

Enter your email address:

Εγγραφή μέσω reader

Blog Widget by LinkWithin